Tämän blogin kirjoitamme hieman itsekkäistä syistä, sillä haluamme opastaa asiasta kiinnostuneita tulevaan kuntotarkastukseen. Voi olla, että olet vasta harkitsemassa asunnon myyntiä tai asunnon ostoa, mutta kuntotarkastus voikin olla jo ensi viikolla. Nykyään YTM:n(yhteisen toimintamallin) mukaisissa kuntotarkastuksissa annetaan ainakin myyjälle ohjeet kuntotarkastusta varten, mutta ohjeistus on hyvä antaa myös ostajalle. 

Jaottelemme tämän kirjoituksen jokaisen asuntokaupan roolin mukaan. Kirjoitus on kuitenkin kepeämielinen eikä sitä kannata ottaa liian tosissaan, mutta toivottavasti siitä löytyy myös hyviä vinkkejä.

Myyjä

Myyjän valmistautuminen on varmasti työläintä, mutta usein välittäjät auttavat tässä jo myynti-ilmoitusta varten laadittavien asiakirjojen keräämisessä. Mikäli myyt kohdettasi suoraan, niin kannattaa perehtyä esim. SKVL julkaisuun Kiinteistökaupan asiakirjat. Tarvittavien asiakirjojen lisäksi täytetään yleensä haastattelulomake, jossa voi kertoa vapaalla sanalla omasta tietämyksestään kiinteistöä kohtaan. Myyjän tärkein tehtävä kiinteistökaupassa on tiedonantovelvollisuus ja myyjän vastuulle kuuluu myös piilovirheet eli asiat, joista kiinteistön omistajan pitäisi olla tietoinen. Liian syvälle ei kuitenkaan lähdetä kirjoituksessa, sillä oikeudessa asiat tarkastellaan yksilökohtaisesti eikä niistä voi varmuudella kirjoitella. Tutustu kuitenkin kiinteistölakimiehen kirjoitukseen myyjän vastuusta. Varmista omalta osaltasi, että rakennusosat ovat tarkastettavissa eli varmista kulku katolle, yläpohjaan, alapohjaan tai kellareihin. Tarkasta myös, että turvallisuus on ajankohtaista, sillä kuntotarkastaja voi kieltäytyä rakennusosan tarkastuksesta turvallisuussyistä. Teemme tästäkin erillisen kirjoituksen, joten liity mukaan postituslistallemme, jottet jää ilman. 

Ostaja

Ostajalla on hyvä asema lainsäädännön osoittaman käytännön mukaan, mutta silti kannattaa perehtyä hyvin kuntotarkastusraporttiin ennen kauppaa, jotta olet varma siitä, mitä olet ostamassa. Kuntotarkastukseen valmistautumisessa on hyvä varata riittävästi aikaa! Jos olet kiinnostuvaa sorttia, niin varaa rönttävaatteet mukaan, meidän kanssa pääset kiertämään kaikki samat paikat kuin mekin. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että kuljet omalla vastuulla ja kiinteistön omistajan luvalla. Yleensä emme suosittele kuitenkaan seuraamaan kartoittajaa paikkoihin, joissa piilee turvallisuusriski. Näiden suhteen mekin suhtaudumme kriittiisesti omaan turvallisuuteen. Yksi hyväksi havaittu vinkki on ollut, että esitä huolenaiheesi ja kysymykset etukäteen kuntotarkastajalle, jotta hän voi valmistautua niihin. Asiaa voidaan selvittää tarkastuksella ja voit saada vastauksen kysymykseesi tarkastuksella, mutta viimeistään kuntotarkastusraportissa.

Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjille kuntotarkastukset ovat rutiinia! He ovatkin jo auttaneet myyjää hankkimaan tarvittavat dokumentit kiinteistökauppaan. Enää en ole törmännyt salamyhkäisiin välittäjiin vaan kaikki ovat olleet erittäin avoimia ja kertoneet omat huolensa kiinteistön osalta. Onneksi nykyään tulee enemmän ja enemmän timanttisia ammattilaisia vastaan. Loppujen lopuksi laadukas kuntotarkastus on ennen kaikkea myyjän turva, mutta myös ostajan työkalu tulevan sijoituskohteen kannattavuuden arvioimiseen. Vielä 10 vuotta sitten törmäsin välittäjiin, jotka yrittivät vaientaa kuntotarkastajaa siinä pelossa, että faktojen kertominen olisi kaatanut kaupan. Nykyään kaikki taitavat tietää, että se ei kannata ja selvittämättömistä asioista nousee isompi sotku kuin osattiin kuvitellakaan.  

Random sukulaiset ja renkaanpotkijat

Ymmärrettävästi usein halutaan tukea tarkastukselle ja se onkin ihan suotavaa, mutta kuntotarkastus ei saa olla kokemuksen nokitteluhetki. Anna kuntotarkastajalle työrauha, sillä tuttunne saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kuntotarkastus on parhaimmillaan monimutkainen ja monisyinen kuntoselvitys, johon liittyy monen omistajan historiaa ja monen aikakauden rakenneratkaisuja. Kuntotarkastajalla ei ole tavoitteena mollata mitään tiettyä aikakautta tai ratkaisuja, vaan halutaan esittää puolueeton arvio kohteen kunnosta. 

Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Call Now Button