Omakotitalon syyshuolto

Syyshuolto osa 1

Syksy on saapunut ja omakotitalon huolto-opas suosittelee, että nyt on paras aika valmistautua tuleviin kylmiin kuukausiin. Omakotitalon syyshuolto on avainasemassa varmistamaan, että kotisi pysyy optimaalisessa kunnossa ja suojattuna talven aiheuttamilta mahdollisilta vahingoilta. Tämä blogi tarjoaa sinulle omakotitalon huolto-ohjelman mukaiset asiantuntijavinkit ja neuvot, jotta voit varmistaa kotisi olevan täysin valmis talvea varten.

Syyshuollon tehtävälista

Rakennuksen huolto ja käyttöohje korostavat, että syyshuolto on keskeinen osa rakennuksen ylläpidon kokonaisuutta, erityisesti kun valmistaudutaan talven haasteisiin. Ennakoivilla huoltotoimenpiteillä ei ainoastaan valmistauduta rakennusta talvea varten, vaan myös tehdään tarvittavat puhdistustyöt ennen kylmiä pakkasjaksoja. Tällaiset toimenpiteet estävät lehtien jäätymisen räystäskouruihin ja vesikatolle, mikä voi ajan mittaan kiihdyttää materiaalien kulumista. Julkaisemme kattavan sarjan artikkeleita rakennuksen syyshuollon tarkastuksista, ja ensimmäinen osa keskittyy erityisesti sadevesijärjestelmiin ja salaojiin.

Byggtask omakotitalon syyshuolto ja tarkastukset tornio, kemi, rovaniemi ja oulu

Sadevesijärjestelmien puhdistus

Järjestelmiin, kuten räystäskourut, syöksytorvet, rännikaivot ja sadevesiviemäröinnit, kertyy syksyisin lehtiä ja roskia, jotka voivat estää sadeveden esteettömän poistumisen. Räystäskourujen puhdistus on välttämätöntä, jotta vesi pääsee valumaan syöksytorviin ja estetään tukkeutumiset. Räystäskourujen puhdistustyökalu voi olla avuksi, erityisesti yksikerroksisissa rakennuksissa. Korkeammissa rakennuksissa työ on suoritettava turvallisesti telineiltä tai henkilönostimelta. Tikkailta työskentely on vaarallista, ja TTK:n sivuilta voit lukea lisää turvallisista työskentelytavoista(https://ttk.fi/tyoturvallisuus/tyoympariston-turvallisuus/turvallinen-tyoskentely/).

Mikäli et ole varma kyvystäsi suorittaa räystäskourujen puhdistus turvallisesti, suosittelemme ammattilaisen apua. Työn yhteydessä on hyvä tarkastaa myös räystäskourujen ja syöksytorvien kunto sekä räystään otsalautojen kunto. Rännikaivojen puhdistus on myös tärkeää ja se tulisi toistaa tarpeen mukaan. Mikäli rakennuksessa ei ole rännikaivoja, on varmistettava, että sadevedet ohjataan pois perustuksilta. Sadevesiviemärien toimivuus on myös tarkistettava sadekelillä.

Sadevesijärjestelmien tekniset käyttöiät:


Nimike
Tyypillinen rakentamisajankohtaKeskimääräinen käyttöikä, vuottaHuomiot
Rasitusluokka 1, vaikeaRasitusluokka 2, normaaliRasitusluokka 3, kevyTarkastusväli, vuottaHuoltoväli, vuotta
Puhdistaminen ja tarkastaminen
Räystäskourut ja syöksytorvet25-4025-4025-4012 kkKäyttöikä riippuu materiaalinpaksuudesta, alaraja koskee pientaloissa yleensä käytettävää teräsmateriaalia, yläraja koskee vahvempia materiaaleja

Rakennuksen vierustäytöt

Omakotitalon vierustojen tarkastus on keskeinen osa syyshuoltoa. On tärkeää varmistaa, että perustusten vierustoilla ei ole julkisivun tuuletusta estävää kasvillisuutta tai tavaroita säilytettynä liian lähellä julkisivua. Vierustojen optimaalinen suunnittelu ohjaa hulevedet pois rakennuksesta, suojaten perustuksia.

Kun haluat tarkistaa vierustojen kallistukset, voit käyttää yksinkertaista menetelmää: 3 m suora lauta, vatupassi ja rullamitta ovat tarpeen. Aseta laudan toinen pää sokkelia vasten ja varmista, että laudan toisessa päässä on vähintään 15 cm ero maanpintaan, mikä tarkoittaa 1:20 kallistusta. Sokkelin vierustojen tulisi olla varustettu soraerotuskaistalla optimaalisen vedenpoiston takaamiseksi.

Samalla kun tarkistat vierustat, on hyvä tarkistaa myös mahdolliset sadevesikaivot ja puhdistaa ne roskista. Talvella on myös tärkeää muistaa, ettei lumikasoja tulisi kerryttää liian lähelle sokkelia, jotta vältetään mahdolliset vahingot.

Salaojien puhdistus ja toiminnan tarkastus

Salaojien tarkoitus on kuivattaa rakennuksen perustusrakenteita ja pitää perustukset kuivina sekä kuljettaa sadevesiä peruskaivoon ja maaston purkupaikkaan. Toimimattomat salaojat voivat aiheuttaa ongelmia rakenteille ja siten myös asumisterveydelle. Mikäli rakennuksessa on salaojien tarkastuskaivot, niin pääset tarkastamaan salaojien toimivuutta myös sitä kautta. Paras ajankohta tarkastukselle on loppusyksy, kun maa on yleensä märkää ja pohjaveden pinta on korkeimmillaan. Kaivossa ei saisi olla roskia, joten puhdista kaivot tarvittaessa. Salaojakaivon pohjalle voi kertyä vettä, mutta sen pitäisi olla salaojaputkien alapuolella. Veden pinnan noustessa voidaan epäillä tukkeumaa salaojissa.

Suosittelemme tarkastuskaivojen tarkastusta syksyisin, mutta Rakennustiedon ohjekortin RT 18-10922 Kiinteistöjen tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot suosittelee tarkastusväliksi 2 vuotta ja salaojien painehuuhteluksi sekä puhdistus 5 vuotta, jolloin ne kannattaa samalla kuvata. Samainen ohjekortti kertoo, että mikäli tarkastuskaivot puuttuvat tai salaojajärjestelmää ei voida huoltaa, niin se vähentää salaojajärjestelmän käyttöikää n. 25 %.

Salaojajärjestelmien tekniset käyttöiät:


Nimike
Tyypillinen rakentamisajankohtaKeskimääräinen käyttöikä, vuotta
Rasitusluokka 1, vaikeaRasitusluokka 2, normaaliRasitusluokka 3, kevytTarkastusväli, vuottaHuoltoväli, vuotta
Kellarikerroksen tai rinnetalon salaojitus. Aina, jos sadevedet on ohjattu salaojiin.Matalaperustus, siltti- tai saviperäinen perusmaaMatalaperustus, hyvin vettä läpäisevä perusmaa, hiekka tai soraTarkastuskaivojan kansien avaaminen ja kaivon silmämääräinen tarkastusSalaojaputkein painehuuhtelu vedellä tarvittaessa, tarkastuskaivojen lietepesien puhdistusJos järjestelmässä ei ole tarkastuskaivoja tai niiden kannet ovat maan alla, salaojie ei voida huoltaa, mikä vähentää salaojien käyttöikää n. 25%.
Salaojajärjestelmät1950-200030405025
SalaojajärjestelmätRakMK C2/1998 mukainen40506025

Tarvitsetko apua syyshuollon tehtäviin tai suunnitteluun?

Edellämainitut tehtävät voivat tuntuvat haastavilta, ja jos et tiedä, mitä pitäisi tarkastaa, niin tarjoamme huoltokirjojen laatimista sekä tarkastuksia. Voimme tarjota teille myös huoltokirjan mukaisen kiinteistönkierroksen läpikäymisen ja yhteisen opastuskierroksen, että mitä asioita pitää osata huomata. Pyydä tarjous meiltä palvelusta, niin katsotaan teille sopiva paketti (https://www.byggtask.fi/yhteydenotto/)

omakotitalon syyshuolto byggtask

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top