Sauna pihalle ilman rakennuslupaa?

Maankäyttö- ja rakennuslakia ollaan uudistamassa ja uuden lain olisi tarkoitus astua voimaan 1.1.2025. Omakotitaloasujien ja mökinomistajien keskuudessa eniten keskutelua herättänyt uudistus olisi pihasaunan rakentaminen ilman rakennuslupaa sekä yleisesti lupakynnyksen kohoaminen. Suunnitteilla on ollut yhdistää rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus lain silmissä raktentamisluvaksi, mutta lupakynnyksen nostamisella voidaan vähentää lupamenettelyjä.

Merkittävimmät uudistukset omakotitaloasujille

Omakotitaloasujien ja mökinomistajien kannalta merkittävimmät muutokset ovat alle 30 neliön(pihasauna, aitta, autotalli ja kesäkeittiö) rakennusten vapautuminen rakennusluvan piiristä, myös alle 50 neliön katokset saa jatkossa rakentaa ilman lupaa.

Rajoitukset lupavapaaseen rakentamiseen

Ilman lupaa saa jatkossa rakentaa muita kuin vakinaiseen asumiseen tarkoitettuja rakennuksia ja ehtona on edelleen tontin rakennusoikeuden noudattaminen. Lupavapaaseen rakentamiseen kohdistuu edelleen rantarakentamisen määräykset, rakentamisalueiden rajoitukset ja muut kaavan ja kunnan antamat määräykset.

Rakentamismääräykset koskevat myös lupavapaita rakennuksia esim. paloturvallisuus ja rakenteiden kantavuus ovat edelleen voimassa. Rakentamismääräykset luokittelevat rakennuksen asuinrakennukseksi, jos siinä on hella, mutta rakennukseen saa vetää veden, viemärit ja sähkön.

Rakennuslupa edellytetään seuraavilta rakennuksilta ja rakennelmilta

Vaikka rakennuslupe menettely kevenee, niin on hyvä muistaa, että tarvitse rakennusluvan edelleen seuraaviin rakennusprojekteihin:

  • Asuinrakennus
  • Vähintään 30 neliön tai 120 kuution rakennus
  • Kooltaan vähintään 50 neliön katos
  • Yleisrakennelma, jota voi käyttää samanaikaisesti vähintään 5 henkilöä(katsomot, kioskit)
  • Vähintään 30 m korkea masto tai piippu, kuten tuulivoimala
  • Vähintään 2 neliön valaistu mainos
  • Energiakaivo
  • Erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle

Mahdollisuudet

Olen mielenkiinnolla seurannut tulevaa tarjontaa esim. pihasaunojen osalta mitä markkinoille on tulossa ja olen itsekin harkinnut sellaisen rakentamista, kun laki astuu voimaan. Tämä mahdollistaa pienen keitaan rakentamisen omakotitalon pihaan tai helppo laajennus kesämökille. Tarjoan mielelläni apuani, mikäli tällaiset hankkeet kiinnostavat, sillä vaikka lupamenettely kevenee, niin hanke on suositeltavaa suunnitella hyvin ja toiminta jatkuu käytännössä kuten aikaisemminkin, paitsi lupamenettelyn osalta.

Kuvat:
Photo by Rodrigo de Mendoza on Unsplash
Photo by Ella Kuusela Photography on Unsplash

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top